SambaNova Systems и Група ОТП, част от която е и Банка ДСК, обявиха стратегическо партньорство за изграждане на най-бързия AI суперкомпютър в Европа. Заедно те ще внедрят система за изкуствен интелект, изградена по SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT - най-модерният в света езиков модел. Чрез сътрудничество с Министерството на иновациите и технологиите на Унгария, системата ще бъде предоставена като национален AI ресурс на публичния сектор, частната индустрия и висшето образование.
 
„Това е уникално партньорство между Група ОТП, Министерство на иновациите и технологиите и SambaNova Systems за предоставяне на забележителен ресурс на страната и региона на Централна и Източна Европа“, коментира Петер Чани, зам.-главен изпълнителен директор и ръководител на дигиталното подразделение в Група ОТП. „Имаме удоволствието да обявим, че този новаторски суперкомпютър ще представлява уникална AI способност за изграждане на езикови модели на ниво GPT-3 за езици в целия регион на Централна и Източна Европа.”
 
С това партньорство Група ОТП, водеща банкова група в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), поема главна роля в Европа в изследванията и разработките на AI. 17 милиона клиента на банката ще се възползват от по-бързи и по-персонализирани финансови услуги, базирани на изкуствен интелект.  Чрез значително ускоряване на работните процеси и поемане на повтарящи се задачи, иновацията ще има позитивно въздействие върху работата на служителите на Група ОТП в цяла Европа.
 

„Група ОТП има впечатляващ, водещ за индустрията план, за да направи AI свой ключов технологичен двигател за следващото десетилетие. С подкрепата на Министерството, AI средата, която създават, ще осигури достъпна и авангардна инфраструктура за университети, изследователски центрове, публични и частни организации в цяла Унгария“, каза проф. д-р Ласло Палкович, министър на иновациите и технологиите в Унгария.
 
Партньорството между Група ОТП и SambaNova Systems се базира на дългогодишно споразумение за сътрудничество за внедряване на решението Dataflow-as-a-Service GPT на SambaNova и изграждането на единствен по рода си модел на унгарски език, един от най-сложните езици в света, следван от уникалните езици в другите страни на присъствие на Група ОТП.
 
„Големите езикови модели бързо се превръщат в основен интерфейс и AI ще стимулира трансформацията на индустриите. Това внедряване в Група ОТП ще покаже какво е възможно с модерен AI в сектор с много документи, какъвто е този за банкови и финансови услуги“, коментира Родриго Лианг, съосновател и главен изпълнителен директор на SambaNova Systems.
 
Внедряването на системата за изкуствен интелект в Група ОТП е изключително техническо постижение. С помощта на SambaNova банковата група може да го внедри и развие буквално за дни или седмици. Суперкомпютърът с изкуствен интелект ще даде възможност на Група ОТП да напредва с помощта на AI и да реализира бъдещи успехи на световния финансов пазар.