Дори да звучи неприятно, житейският път на човека все някога приключва. Нека се абстрахираме от емоционалните моменти и обърнем внимание на юридическите последици, а именно – откриването на наследство.

Наследството е всичко онова, което моят наследодател (лицето, което е починало)  е натрупал през живота си, т.е. съвкупност от права и задължения. Но като наследник, аз не мога да бъда задължен да приема това наследство. Може да не искам нищо от починалия (наследодател), поради лични причини или пък да се окаже, че ако приема наследството, ще си докарам главоболия (наследство, което е обременено с повече задължения отколкото са правата в него).

Без паника! Законодателят е помислил за всичко. По напълно законен ред аз мога да се откажа от въпросното наследство. Ако се откажа от наследството, на практика се отказвам и от правата, и от задълженията в него.

В кои случаи мога да се откажа от наследство?

От наследство мога да се откажа едва след като то е открито, а това означава – след като моят наследодател е починал. Предварителен отказ от наследство е недействителен и не поражда никакви правни последици. Така че колкото и да не се разбирам с родителите ми и да им казвам, че не желая никакво наследство от тях, това не поражда никакви правни последици, защото наследство все още не е открито и аз не съм направила официален отказ от него.

За да се откажа от наследство, трябва да съм призован да наследявам призован да наследявам (призован съм да наследявам, когато закон или завещание ми дава право да приема или да се откажа от наследството) и да имам право да наследявам. Призован да наследява е този, който има право да приеме или да се откаже от наследството. Това става по специални редове, като наследниците от преден ред изместват тези от следващите редове. Повече за тях в “Правата ми като наследник по закон”.

За да се откажа от наследството трябва да съм дееспособно лице, т.е. да имам навършени 18 години, да мога да ръководя поведението си и да разбирам свойството и значението на постъпките си (да нямам психични отклонения, назначени настойник или попечител).