Последните няколко години накараха много от нас да се замислят за преходността на краткосрочните материални придобивки и стойността на дългосрочните цели в живота.

Възможно ли е тази година да направим подарък, който да приближи нас или нашите близки към тези цели? Отговорът е „Да“, ако се заредите с малко търпение и изберете да инвестирате избраната сума за сметка на поредния мимолетен подарък.

Колко харчим по Коледа?

През последните години по време на коледното пазаруване средно на час сме харчили 8 млн. лева. Данните на НАП за 2019 показват, че ние, българите, харчим над 2 милиарда лева за празниците. Тук влизат парите, които отделяме за подаръци, пътувания и празничната трапеза. В проучване сред 19 държави, ние сме на четвърто място по дял от дохода, който харчим за Коледа и Нова година. Мексико, Бразилия и Румъния са държавите, в които населението харчи 48% от дохода си.

Според направеното изследване сред 23 000 души данните за българите показват, че харчим средно 25% от дохода си за празничния период. През 2021 по данни на БНР българинът е бръкнал още по-надълбоко в джоба си, като очакванията са били за подаръци да похарчим средно около 360 лв. 

Сега нека помислим колко от Коледните си подаръци през последните години си спомняме и кои наистина са ни донесли дългосрочни ползи?

Инвестицията като подарък

Ако искате да направите значим подарък на близък човек, замислете се за инвестицията като такъв. По-голямата отделена сума за дадена вещ ще донесе моментно удоволствие и усмивки, но инвестицията е средство за постигане на дългосрочни цели в живота, като средства за образование, спокойни старини, нов дом, а защо не и нещо по-краткосрочно като мечтана почивка.

За да облечем това в цифри, нека разгледаме един стандартен пример за Коледен подарък и как би изглеждал той като инвестиция.

По традиция децата акумулират най-много подаръци по Коледа. Ето два варианта за това какво би станало, ако вместо в предмети, помолим най-близките ни да инвестират в бъдещото образование на детето ни.

Чрез спестовен план в договорен фонд

Спестовният план е инструмент, чрез който достъпът до един диверсифициран, професионално управляван инвестиционен портфейл, какъвто е договорният фонд, е възможен за всеки, независимо от финансовите възможности.

Децата по традиция получават най-много подаръци по празниците. Вижте как може да изглежда коледният подарък от баба, дядо, леля, чичо: Спестовен план за университета!

Вариант с 10 години
Период  Месечна вноска Печалба Натрупана сума
10 години  100 лв 2 385 лв 14 385 лв
 
Вариант с 18 години
Период  Месечна вноска Печалба Натрупана сума
18 години  100 лв 8 518 лв 30 118 лв
Посочените данни са прогнозни. Вашата възвръщаемост ще варира в зависимост от начина, по който функционира пазарът и от това колко дълго съхранявате Вашата инвестиция.

Това е пример за ЕЛАНА Еврофонд, консервативен фонд, при който ниският риск означава и по-ниска доходност. Съответно, при желание и възможност за инвестиция в балансиран или агресивен фонд, доходността се увеличава, но за сметка на по-висок риск. Как биха изглеждали вариантите при различни периоди, вноски и рисков профил на фондовете на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт може да проверите чрез този интерактивен калкулатор.

Как да разберете какъв риск можете да поемете? Попълнете анкетата за определяне на инвеститорски профил.

Чрез еднократни вноски при повод

Дори и обвързването с регулярни месечни вноски да изглежда твърде ангажиращо, струва си да направим експеримента една година да внасяме всички суми, които детето ни получава като парични подаръци за Коледа, Великден, рожден и имен ден във фонд. Вероятно ще забележим, че натрупана сума не е за пренебрежение, а правилата, за нарастване на инвестицията при по-дълъг период на държане, която ви показахме по-горе, важи и тук.

Кога да започнем да инвестираме

„Най-добрият момент да започнете да инвестирате е денят, в който сте се родили. Следващият най-подходящ момент: всеки следващ ден!“
Това са думи на нашия изпълнителен директор и ръководител на отдел „Управление на активи“ – Ивайло Пенев, CFA. Те отразяват простата логика на натрупване на сложната лихва, която споменахме. Колкото по-дълго държим инвестицията си, толкова повече парите, които сме вложили, работят за нас.

На графиката по-долу ще видите и нагледен пример за това как се представят инвестициите на двама различни инвеститори, които започват да инвестират с 10 години разлика. Макар и вторият инвеститор да влага двойно повече след стартирането 10 години по-късно, той все пак не успява да навакса разликата в рамките на следващите 30 години.

д
Елана Фонд Мениджмънт


Допълнителна консултация

Тази статия е предоставена от консултантите на УД ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Ако искате да научите повече за Спестовните планове като продукт и за фондовете на дружеството, може да се свържете с нас:

Ралица Григорова
Консултант
+359 2 81 000 65

spesti@elana.net
 
Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорните фондове и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с документа с ключова информация за инвеститори на съответния фонд. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.