*Информацията е допълнена

Пламен Дерменджиев, главен асистент по финанси от УНСС, е предложен от министъра на финансите Симеон Дянков за заместник на Людмила Елкова в Съвета на директорите на Българска фондова борса АД, научи DarikFinance.bg.

Смяната на представителя на държавата трябва да бъде извършена на Общото събрание на борсата, свикано за 20 януари 2010 г. Държавата притежава около 44% от акциите на българския борсов оператор, представителят й в борда на директорите се определя от министъра на финансите.

38-годишният Дерменджиев е представил автобиография от която става ясно, че е преподавател и към момента по банково дело в УНСС. В миналото е бил консултант по корпоративни финанси и корпоративно преструктуриране. От 2001 г. до днес е професионален инвеститор.

Проверка на DarikFinance.bg показа, че през 2005 г. в продължение на 3 месеца Дерменджиев е бил член на Съвета на директорите на Прайвът файнънс юниън АД. Пак според съдебните регистри Дерменджиев е бил преди това за близо 3 месеца и прокурист на дружеството. По това време пък изпълнителен директор е бил Константин Дишлиев, известен с прякора Косьо. Той бе убит на 14 май 2005 г., а публикации в пресата го свързват с Евелин Банев–Брендо.

Преди време прокуратурата обвини Брендо в участие в престъпна група за пране на пари. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Делото бе образувано по материали от 2006 година, събирани срещу убития в София Константин Дишлиев.