* допълнена информация

Има подозрения, че разследваните шестима служители от ДФ "Земеделие" са работели в организирана престъпна група. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов, който е на работно посещение в Берлин.

По неофициална информация, единият от проверяваните е Велин Велев, началник на отдел "Договаряне" във фонда, който вчера е бил уволнен. Останалите 5-ма служители са експерти във фонда и част от тях също са уволнени. Това са Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова и Нина Йолова.

Почти всички са работели в един и същи отдел - по Програмата за развитие на селските райони и по програма САПАРД.

Получените сигнали са за конфликт на интереси и за изнудване на бенефициети, кандидатствали по тези програми.

Защо случаят е бил поет направо от прокуратурата, обяснява министър Найденов:

В домовете им са намерени доста документи и то оригинални документи, което е незаконно, няма как ръководството на фонда да отиде в домовете на тези същите, няма как да им проследи банковите сметки, няма как да им проследи имотите, така че мисля, че сме се обърнали нормално към прокуратурата и ДАНС. Тоест правомощията на ръководството и на министерството не са такива и ние не сме разследващ орган. В края на краищата тези специализирани компетентни органи трябва да направят това разследване и ако тези неща ги установят и докажат, тези служители трябва да доказват по какъв начин са придобити и какво правят документи, буквално архив, копие на архив, в домовете им. Това е била целта.

Все още се изяснява дали взетите пари от бенефициентите са за по-бързо предвижване на проектите или директно за тяхното одобряване.

При разследването по всяка вероятност са били използвани и СРС-та, съобщи още министър Найденов. Работата по сигналите е продължила поне няколко месеца, обясни още той.

Много сериозни нарушения е установила проверката на инспектората, към земеделското ведомство, във Ветеринарната служба, съобщи още министър Найденов. Те са били извършвани от бившето ръководство на институцията. М

инистър Найденов, обаче, отказа да оповести повече подробности, като загатна, че става въпрос за нарушения при провеждане на обществени поръчки.