След като ветроенергийната асоциация поиска "главата" на новоназначения министър на енергетиката Асен Василев, и фотоволтаичната асоциация се присъедини към призива. В писмо, адресирано до премиера Марин Райков, се настоява за освобождаването на харвардския възпитаник от ръководния пост в министерството, което допуска системно ограничаване на ВЕИ производителите и ги обрича на финансови загуби.

 

От 4 април насам министерството позволява на Електроенергийния системен оператор ЕСО да налага ограничение върху работата на зелените централи, като определя часове, в които се изкупува само част от произведения от тях ток. Според фотоволтаичната асоциация мотивите, с които диспечерите правят това, са необосновани. Освен това те противоречат на българското и европейското законодателство.

 

Вчера от Българската ветроенергийна асоциация обясниха защо считат, че мотивите, с които ЕСО ограничава централите, са неоснователни и издават некомпетентност. Аргументът, че ВЕИ централите биват ограничавани заради "невъзможност за поддържане на баланса между производство и потребление”, е неубедителен, според Себастиан Ньотликс, председател на ветроенергийната асоциация.

 

„Те могат успешно да прогнозират необходимост от ограничение на ветроенергийни и фотоволтаични централи за 18 до 25 часа напред във времето", "въпреки че производството от вятър и слънце взети заедно се равнява едва на 20% от общото производство в мрежата“, посочи Ньотликс.

 

Чрез ограничаването на слънчевите централи и вятърните паркове се стига до "невъзможност за обслужването на кредитите при над 1 700 местни дружества и ги обричат на фалит", пишат до служебния премиер от Българската фотоволтаична асоциация. Те са убедени, че чрез действията си публичните власти изграждат институционален "чадър" над заводските и топлофикационни дружества, което се случва за сметка на зелените централи.