Най-много 1,50 лева на километър ще бъде таванът на такситата в София. Около тази сума са се обединили повечето таксиметрови компании, които оперират на територията на столицата. Това съобщи Румен Kрумов, председател на Националния съюз на превозвачите, след среща с транспортния министър Александър Цветков.

Миналата седмица Народното събрание прие промените в Закона за автомобилните превози, които регламентират пределни цени на таксиметровите услуги. В срок от три месеца общинските съвети в страната трябва да определят размера на максималната цена и да въведат изискването в тяхната община. Министър Александър Цветков съобщи, че се обсъжда въвеждането на минимален стандарт за качество на услугата, но той ще е само с пожелателен характер.

С въвеждането на тавана на цените практиката на такситата, които возят на нереално високи цени – т.нар. копърки – ще бъде премахната, увери Александър Цветков. Освен това до една седмица Автомобилна администрация трябва да изработи здано с бранша критериите за минимален стандарт за качество на услугата. За да сме сигурни, че когато вдигнем ръка и спрем такси, първо няма да бъдем ограбени, няма да бъдем превозени на цената на самолетен билет и разбира се това ще бъде комфортно, няма да се возим в мръсни таксита, опушени и така нататък, каза министърът.

Както министър Цветков, така и представителите на браншовите организации, увериха, че услугата няма да поскъпне заради въвеждането на пределната цена. И 1,50 лева да стане, и 2 лв. да стане, това не би трябвало да има отношение към цената, която е определена, защото тя е пазарна цена и досега, докато нямаше таван, теоретично можеше да бъде всякаква, обясни министърът.

Председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Kрумов съобщи, че паралелно регламентирането на тавана на такситата се обсъжда и въвеждането на твърди тарифи за определени разстояния за таксиметров превоз в града. Примерно за София на първо време, а може би после и в други градове практиката за един твърдо определен с фиксирана цена на превоз да кажем от произволна точка в града до Летище София и това да не е повече от 15-20 лв.

Според Крумов такава предплатена услуга не би трябвало да надвишава определения таван на цените. Предстои идеята да бъде обсъдена с всички представители на бранша, след което по нея да се произнесе и транспортното министерство.