10 процента от средствата за интеграция за бежанци ще бъдат от националния бюджет, а останалите - европейско финансиране. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния блиц контрол. 

Тя влезе в спор с БСП за това къде ще отидат 160-те млн. евро, които ЕС отпусна спешно на България заради бежанската криза. 

От левицата обвиниха управляващите, че повечето средства ще се похарчат за осигуряване на жилища на мигрантите, вместо за охрана на границата. 

"За всеки бежанец са определени сумите, които се предоставят. Тази политика и мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което се включва например преместването от мястото, на което пристигат, до съответната община", отвърна министърът. Тя добави, че реалистичният период за интеграция на бежанците е 2 г. 

Бъчварова заяви още, че 70 на сто от отпуснатите 160 млн. евро ще са за подобряване на охраната на границата и едва 12% ще са за мерки, свързани с вече пристигналите в България кандидати за убежище. Плащанията ще се правят чак след като се уредят всички документи и след като бъдат приети условията, при които да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и т.н. 14 млн. евро ще са за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ, 5 млн. евро за преместване на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние, а 2 млн. ще идат за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им.

Премиерът Бойко Борисов отиде спешно в Брюксел заради мигрантската криза. От правителството обясниха, че той ще се срещне с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. Като теми на срещата бяха посочени "мигрантската криза, прилагането на споразумението с Турция, както и въпроси от провеждащата се конференция за Афганистан". По-късно стана ясно, че Борисов е благодарил на Могерини "за огромните усилия, които е положила за подписване на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия". 

"След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно, е редно да кажем и "Благодаря". В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма", заяви Борисов. Преди дни премиерът заплаши, че веднага ще внесе в парламента предложение за изтегляне на контингента ни, ако Афганистан продължава да не приема обратно нелегалните мигранти. 

ЗАКАНА

Швеция ще даде на съд Унгария, ако спре да приема бежанци по квотите, определени от ЕС, заяви министърът на правосъдието Морган Йохансон. Будапеща се готви да наложи забрана на миграционните квоти през ноември. 

"Унгарският парламент може да внесе поправките в конституцията за забрана на задължителното разселване на мигранти от ЕС на 8 ноември, а самата забрана ще влезе в сила до средата на ноември", обяви шефът на парламентарната група на управляващата партия "Фидес" Лайош Коша. По този начин правителството ще изпълни волята на народа, който категорично се обяви срещу квотите на проведения в неделя референдум. Тогава 98% от гласоподавателите се обявиха срещу квотите, но референдумът е невалиден заради ниска избирателна активност. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви пред евродепутатите в Страсбург, че споразумението за бежанците между ЕС и Турция от 18 март работи, а броят на мигрантите, достигащи Гърция, значително е намалял. 

"Това обаче не значи, че всичко в Турция е наред", коментира Юнкер. Той подчерта също, че е важно двустранното търговско споразумение с Канада да влезе в сила след няколко месеца. България и Румъния обвързват ратификацията на споразумението с отпадането на канадските визи за българските граждани. Вчера Юнкер се срещна в Страсбург с канцлера на Австрия Кристиян Керн, за да обсъдят търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Виена също има резерви, а ЕК иска договорът да е сключен до края на октомври. 

В интервю за в." Ди Цайт" германският канцлер Ангела Меркел заяви, че закриването на т. нар. балкански маршрут за бежанците не е решил проблема с наплива на бежанци в страните от ЕС.