Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София. От общо кандидатствали почти 24 хиляди деца, класираните са 11 193.

Което означава, че тази година над 10 хиляди малчугани остават без място.

Родителите, чиито деца са приети на първо класиране, трябва да ги запишат от 13 до 23 май. Веднага след това - на 23 май ще бъдат обявени и резултатите от второ класиране, съобщава Dariknews.

Свободните места за второ класиране са около 3 000.

Предлагат промени в отсъствията от детска градина

Поради необходимостта от техническо време за качване на данните от класирането, родителите ще могат да видят дали детето им е прието малко по-късно. Очаква се следобед родителите да разберат резултатите. Независимо дали детето е прието или не - всички ще получат мейл.

istock
istock

Какво трябва да направите, за да запишете детето си

Родителите е необходимо да въведат актуални адресни данни, да заявят предимства по критерии в профилите и да кандидатстват за участие в първото класиране, което ще се извърши утре, 10 май, под граждански контрол. От общината напомнят на родителите, че времето на създаване на кандидатурите не оказва влияние при класирането на децата.

След приключило строителство в периода май 2023 г. - април 2024 г. на нови сгради на детски градини и разширения на съществуващи, са обявени 503 нови места в 20 нови групи на пет детски градини. В тях вече са приети деца на текущи класирания и те посещават детска градина, информираха през април от Столичната община (СО).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase