Днес последно родителите можеха да актуализират желанията си за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. 

Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община.

„6670 са местата в яслени групи и 4315 за първа градинска група. Над 2000 са свободните места за втора, трета и четвърта градинска група, предвид задължителното предучилищно образование на 4, 5 и 6-годишните деца“, обясни Манчева.

Предлагат промени в отсъствията от детска градина

Тя добави, че към момента тече строителството на 17 нови сгради и разширения. До края на година се очаква да са завършени 13 от тях.

По отношение на компенсациите за неприети деца в столичните ясли и детски градини, Нели Манчева уточни, че последният изплатен период е за януари и февруари 2024 г.

istock
istock

"Компенсирани са разходите на родителите на над 3800 деца. Размерът на компенсациите е 1 938 000 лева. Кандидатстването се извършва изцяло през Информационната система (ИСОДЗ). Разбира се, районните администрация са на линия за съдействие. Когато родителят среща затруднения може да се обърне към съответния район или Дирекция „Образование“ на Столичната община", каза Нели Манчева.

Първото класиране за детските градини и яслите в София, за следващата учебна година, ще се извърши утре – 10 май.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase