Близо 1000 са баварските компании с 256 представителства и клонове, които оперират на българския пазар, а страната ни е считана от Бавария за важен партньор с голям пазарен потенциал.

Това стана ясно по време на кръгла маса в Индустриално-търговската камара на Бавария, посветена на инвестиционния климат в България. Форумът беше открит от президента Росен Плевнелиев, който е на работно посещение във федералната провинция.

Кризата дава много шансове за страни като България, които са стабилни и имат дългосрочна програма за развитие с ясни приоритети, посочи президентът пред участниците в кръглата маса.

Държавният глава отчете подкрепата за малките и средни предприятия, реализацията на електронното правителство до 2015-2016 г. и създаването на високотехнологични паркове и клъстери сред основните приоритети, които са на фокус в дългосрочната програма на България.

Плевнелиев информира баварските предприемачи и за промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които ще дадат редица нови възможности за правене на бизнес у нас.

Държавата ще поема разходите за социално осигуряване за първите две години, грантове за обучение на персонала, ускорено административно обслужване и осигуряване на поддържаща инфраструктура в размер до 20 на сто от стойността на инвестицията.

В Бавария президентът се срещна и с представители на Съвета на директорите на BMW. Държавният глава днес ще бъде на посещение в американската военна база в Хоенфелц, където се обучават български военнослужещи.