Изследване на бедността у нас показва, че през най-богатата година отпреди кризата 12.4% от българите не са имали възможност да си купят автоматична пералня. Близо 4% от населението в страната не е можело да си позволи телефон, в това число и мобилен, а 37% от хората не са имали възможност да купуват месо, дори и през ден.

Отромен процент домакинства са били категорични, че за тях е непосилно да финансират едноседмична почивка извън дома, или пък да посрещнат извънредни разходи за ремонт на жилището или при внезапно заболяване.

Изследването за 2008 година показва още, че 7.4% от хората в България, които работят, също са в риск от бедност по критериите на Европейския съюз. Те се задават от линията на бедността, която за 2008 година е била 276.50 лв. С толкова на месец са преживявали 1 657 000 души, което е 21.8% от населението на страната.

По този показател по-зле от нас са само Румъния и Латвия, където бедните са били съответно 23.4% и 25.6% от населението. 

Доходите на онези 20% от населението, които се считат за богати, са 6 пъти по-високи от тези на най-бедните 20% от хората в България, показват още данните на Националния статистически институт, публикувани днес.