Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ осигурява 630 млн. евро кредит за частния бизнес в Албания, България, Румъния и Сърбия. За България кредитната линия ще възлезе на 145 млн. евро, като 70 млн. евро от тях се отпускат чрез Piraeus Bank България, а 75 млн. евро чрез Eurobank EFG /Пощенска банка/.

Кредитите се отпускат като част от плана за действие на международните финансови институции, в която инициатива влизат също Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Този план стартира през февруари 2009 г. и цели в рамките на две години да осигури 24.5 млрд. евро кредит за източна Европа за стабилизиране в кризата.

Парите ще се разпределят чрез три гръцки банки, опериращи на Балканите: Eurobank EFG, Alpha Bank и Piraeus Bank. Изборът не е случаен, коментира Dow Jones. И трите банки бяха тежко ударени от дълговата криза. Депозитната им база се сви, те бяха изключени от междубанковите пазари и започнаха да зависят само от евтиния кредит на ЕЦБ и на правителствените гаранции.

Парите ще се разпределят, както следва: 90 млн. евро за Piraeus Bank Румъния, 70 млн. евро за България, 40 млн. евро за Тирана банк, албанското поделение на Piraeus. На Alpha Bank Румъния се отпускат 150 млн. евро, на Alpha Bank Сърбия 50 млн. евро. Чрез Eurobank към България се насочват 75 млн. евро, към Румъния 95 млн. евро, а към Сърбия 60 млн. евро.

Този проект осигурява условия за кредитиране на частния сектор във време, когато бизнесът продължава да среща трудности в привличането на финансиране за развитие, коментира управителния директор на ЕБВР Ник Тесиман.