До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрали, които се финансират от европейските фондове и републиканския бюджет. Това съобщи за „Монитор” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Планира се да бъдат завършени 75 км от АМ „Марица” - от Оризово до Свиленград, около 52 км от АМ „Струма” - участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, 5-километровата отсечка от „Хемус” между Шумен и Белокопитово.

Предстои пускането и на първата отсечка от Западната дъга на софийския околовръстен път с дължина от 3 км, както и Северната скоростна тангента (16.5 км), които също са с магистрален габарит.

„Целта ни е с осигуреното финансиране от фондовете на ЕС да се навакса натрупаното през годините закъснение”, подчерта инж. Лазаров. По думите му отчужденията по трасето на тангентата продължават и вече са сключени около 170 споразумения.

„Очакваме някъде до средата на април, общо взето, да се решат проблемите с отчужденията”, прогнозира Лазаров.

Плановете на пътната агенция предвиждат още и до края годината да бъдат завършени ремонтите на три автомагистрални виадукта при 61-ви и 64-ти км на „Тракия и на „Хемус”. „Парите са осигурени. Чакаме само да се оправи времето и започваме отново усилена работа”, каза инж. Лазаров.