* Обновена информация!

150 служители на държавното предприятие Напоителни системи ще излязат на протестен митинг пред Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ в края на седмицата, съобщи председателят на федарецията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева. Създаден е и общ стачен комитет с КТ Подкрепа.

Около 10 милиона лева дължи земеделското ведомство на собственото си търговско дружество, каза Анелия Начева – председател на Федерация „Земеделие и гори” към КТ „Подкрепа”.

Заплатите в дружеството не се изплащани от месец март. Средната заплата в търговското предприятие е 330-340 лева, уточниха от КНСБ.

Искаме държавата да изплати задълженията и мизерните заплати, настояват още синдикалистите.

От КНСБ уточниха, че след изборите е сменен три пъти бордът на директорите в държавното дружество.

Напоителни системи ЕАД е натрупало близо 5 милиона лева след изпълнение на поръчка, възложена на дружеството от бившия земеделски министър Валери Цветанов, съобщи председателят на федерация „Земеделие и гори” към КТ „Подкрепа” Анелия Начева.

Според нея, цялото задължение на държавата към дружеството е около 10 милиона лева.

Начева каза, че дори и в момента служителите на дружеството работят и отводняват засегнатите от наводненията край река Дунав земеделски площи.

Едно от основните пера в разходите на предприятието е направено по заповед на бившия земеделски министър Валери Цветанов. Той е разпоредил да се извърши напояване на земеделски площи, което е коствало на дружеството близо 5 милиона лева, обясни още Анелия Начева.