Министърът на финансите Петър Чобанов е разпоредил 20% съкращения в Националната агенция по приходите (НАП). 

Това стана ясно на днешното редовно заседание на Министерски съвет, предаде bTV

Чобанов е поставил задача пред изпълнителния директор на приходната администрация да засили контролните функции с ресурса, който ще бъде спестен с оптимизацията. 

Финансовият министър обясни още, че през януари приходите от данъците на НАП са по-големи от същия месец миналата година, а дефицитът е по-нисък, но не посочи конкретни числа. 

Според него при нормални обстоятелства актуализация на бюджета не се очаква. Петър Чобанов обяви, че общото неизпълнение на приходите е под 200 млн. лева и в това число няма грешка. 

"На неизпълнението на данъчните приходи се отразяват няколко неща. Първо, през 2013 година възстановените средства по отменени неправилно наложени актове от данъчната администрация са в размер на 150 млн. лева, това са актове издадени през предходните години. Следващият фактор, който влияе на неизпълнението на данъчните приходи, са 90 млн. лева лихви за невнесени данъци в срок, които до 2012 година се отчитат като данъчни приходи, но през 2013 година се отчитат като неданъчни приходи", обясни той.