Малкият и среден бизнес изпадна в абсурдната ситуация, в която има налични пари по европрограмите за него, но поради редица причини те остават неусвоени. Става дума особено за програма „Конкурентоспособност”, тъй като по нея има разработени множество схеми именно за тези предприятия.

Фалитите обаче ще продължават, а светлина в тунела почти не се вижда – това е прогнозата на председателя на асоциацията на малкия и среден бизнес и управител на Института за управление на програми и проекти Петър Стоянов. Според него, по програмата е имало и добри схеми, но те са останали само на хартия.


Малките и средните предприятия и най-вече микропредприятията имат доста големи финансови затруднения и често се налага да се обръщат към кредитни институции. Една от схемите е кандидатстване пред банките, другите – по европейските програми или по националните програми, които се обявяват по различни планове на различните министерства.

Основният проблем е, че малките и средните предприятия и микропредприятията срещат големи затруднения при обезпечаването на кредитите. Тази тенденция, която се забелязва от 2008 и 2009 г, се задълбочава и трябва да кажа, че за малките и средните предприятия и особено микропредприятията осигуряването на ликвидност създава особено големи затруднения.

Тази година също очаквам големи затруднения.

Липсата на кредитиране пречи ли на малките и средните предприятия да печелят проекти по оперативните програми, а и дори да ги спечелят, да се стигне до реализацията им?

Основно това е една от големите причини, защото формите да съществува едно предприятие, независимо малко, средно, голямо, е да получава поръчки и да ги изпълнява.

Малките и средните предприятия могат да получават средства най-вече като бенефициенти, където обаче, за да има успех – имам предвид по оперативните програми и най-вече така популярната ОП „Конкурентоспособност”, трябва да имат история и трябва да имат персонал и то квалифициран. И най-вече финансова стабилност.

Именно заради това в края на 2008 година се заговори за фонд JEREMIE към министерството на икономиката, което започна да го прилага по ОП „Конкурентоспособност" и впоследствие през 2009 година се подписа споразумение по фонд JEREMIE. Този фонд до ден днешен не работи.

200 млн. се прехвърлиха от единия джоб и се отчетоха като реализирани по оперативната програма от министъра на еврофондовете Томислав Дончев, но на практика нито едно евро не е отишло в сметките на микро, малките и средните предприятия.

Защо е така? Защото бюрократичната машина и преструктурирането на фонд JEREMIE от гаранционен инструмент се е превърнал по-скоро в инструмент за капиталово финансиране на фондови институции.

Най-вече парите отидоха в банките. А в банките те си имат строги правила, по които ги отпускат. Поради тази причина в тази си част финансовата стабилност на едно микропредприятие не може да бъде подсигурена без този фонд.

Втората схема, по която може да се участва, е кандидатстване по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Но в ЗОП-овете поставят едни доста тежки икономически изисквания като обороти, като персонал. Съгласете се, че едно микропредприятие от осем човека например не може да разполага със седем – осем водещи експерти в дадена област и то с десет години опит в областта.

Другото, което е, че и тук финансовата стабилност е изключително важна, тъй като по ЗОП-овете в началото се осигуряват много малко средства, а чак след това се получават всичките, но за това се чака изключително дълго – месеци, понякога години, за да се възстановят средствата.

Третият вариант е свободното договаряне между клиентите и търговците, който засега се оказва най-работещ, защото всичко си зависи от индивида.

Според Вас, схемите, които предлага ОП „Конкурентоспособност”, на която всички възлагат огромни надежди, отговарят ли на нуждите на малкия и среден бизнес? В нея бе направено вътрешно преструктуриране, правилно ли бе то?

Категорично това преструктуриране, което се направи от последната година – година и половина, не отговаря на нуждите на малките и средните предприятия и другото, което искам да подчертая, още в началото на програмата бе залегнало да се подпомага създаването на работни места, да им помага да реализират нови дейности, с които да излизат на пазара и да се преборят с конкуренцията. Като замисли – останаха на хартия, като реализация нищо не се е случило по-различно от това, което беше преди години.

По ОП „Конкурентоспособност” се подготвя една схема за нисколихвени кредити именно за малки и средни предприятия. Говори се за 4-6 % лихви, дали това би помогнало на малкия и среден бизнес?

Дори и това са високи лихвени равнища в сравнение с ЕС, но другото, което искам да кажа, че малките и средните предприятия имат не толкова проблем с лихвения процент, колкото с облекчението по кредита. Точно това бе хубавото по JEREMIE, защото там замисълът да се подпомагат облекченията, но след като голяма част от парите бяха прехвърлени от гаранционния към капиталовите фондове в банките, разликата ще бъде минимална.

Т.е. искате да кажете, че това подпомагане, от което малките и средните предприятия толкова много имат нужда, няма да се случи?

С риск да бъда обвинен в черногледство, да.