Само за първите два работни дни след празниците нотариусите направиха 10 800 справки в системата на НАП за стари борчове към държавата на свои клиенти, които искат да продадат имот или кола. Данните са към вчера следобед. Това съобщи пред „Телеграф“ председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

От 3 май влезе в сила ново изискване в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според което преди сделка за имот или кола нотариусът задължително трябва да провери в НАП дали продавачът има непогасени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, като глоби от КАТ, данъци, осигуровки и др.

Какви документи са нужни при продажба на имот


И досега имаше условия продавачът да е чист пред фиска. Това обаче се удостоверяваше само с клетвена декларация, която реално никой не проверяваше. Декларацията вече отпадна и сега нотариусите правят директно проверка в информационната система на НАП и то в реално време, тоест в момента на сделката. Тази проверка отнема около 2 минути, колкото бе и попълването на декларацията, посочи Танев.

Случаи

Някои колеги вече отложиха сделки, защото искат да изчакат нещата да се канализират или защото клиентите им се оказаха с дългове, споделиха нотариуси от София пред „Телеграф“. Имало случай продавач на кола – семейна собственост, да си е платил предварително глобата към КАТ, но сделката все пак да се отложи, защото се оказало в последния момент, че съпругата му има 1 лев борч. Според Танев такива случаи обаче са изключения.

Нотариусите обикновено правят проверката не само в деня на сделката, а и преди нея, за да няма изненади в последния момент. Много клиенти, които имат задължения, ги погасяват през виртуалния ПОС терминал на НАП, което позволява сделката да се осъществи след броени минути, когато парите постъпят по сметка на приходната агенция. Други пък предпочитали банковия трансфер, но тогава трябва да се изчака няколко часа, докато сумата пристигне.

istock
istock


Условие

Задълженията на прехвърлителя се проверяват при всички видове сделки, включително при договорите за дарение, за прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка, при учредяване на ипотека и право на строеж.

НАП проверява българи купили или продали имот в Гърция


Изброените сделки могат да се осъществят само след 100% погасяване на задълженията. Когато се извършва продажба на имот или кола обаче, законът дава възможност сделката да се осъществи, ако се погаси само част от борча – до размера на цената. Например, ако продавачът има 100 000 лева дълг, а продава имот за 20 000 лева, той може да погаси не всичките 100 000 лева, а само 20 000 лева, колкото е цената, обясни Танев.

Нормално е колегите да са малко притеснени, защото те носят солидарна отговорност с длъжника, каза още той. По думите му нотариусите се явяват адвокати на държавата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase