200 милиона лева са приходите от винетки през 2013 г. Парите се реинвестират обратно в поддръжката на пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представянето на новите винетни стикери за следващата 2013 година. Тя уточни, че догодина няма да има увеличение на цената на винетния стикер за лек автомобил, като повишение ще има само при тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Промяната и заради европейска директива, като най-голямото увеличение е при стикерът за един ден, за който шофьорите ще заплащат 20, вместо 13 лева. Седмичната винетка за лек автомобил се продава на цена 10 лева.

Според министър Павлова средства от винетките са крайно недостатъчни и стигат единствено за частична рехабилитация на най-тежките участъци. За осъществяването на големи инфраструктурни проекти разчитаме на средства от Европейския съюз и от държавния бюджет, обясни министърът.

Апелирам всички шофьори да закупуват винетни стикери само от оторизирани места, като това са бензиностанциите, големите търговски вериги, както и клоновете на „Български пощи”, заяви Лиляна Павлова.

Новите винетни стикери за следващата 2013 година ще могат да бъдат закупени от водачите след 20 декември, като оторизираните за продажба места са бензиностанции, големи търговски вериги и клоновете на „Български пощи”, уточни председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

По думите на Лазаров от утре, 15 декември, дистрибуторите ще бъдат заредени с около 600 000 стикера, като се очаква до края на месец декември, на пазара да има около 1 млн. винетки. Годишните винетни стикери, закупени през 2012 година, са валидни до 31 януари 2013 година.

Лазаров обясни, че новите винетни стикери имат две холограми, които при отлепване от стъклото на автомобила се разрушават. За първа година винетката е отпечатана на синтетична хартия, която при опит за премахване се разрушава цялостно, отбеляза инж. Лазаров и добави, че знаците при винетките за следващата година се разпознават много по-лесно от човешко око.

Солени глоби за шофьори, които тръгват неподготвени на път през зимата и които не спазват указанията на полицията, готвят от МВР и регионалното министерство, каза още министър Лиляна Павлова. Тя разказа, в че затруднената пътна обстановка през изминалите дни е имало случай, при който ТИР се е опитвал да задмине снегорин. Шофьор пък щял да прегази полицаи, за да мине през затворен път.

Поради тази причина от следващия зимен сезон най-вероятно санкциите за такива нарушения ще бъдат драстично завишени. Според шефа на пътната агенция Лазар Лазаров глобите трябва да достигат 5000 лева.