Очакванията на "Булгаргаз" са цената на природния газ през следващия месец да бъде с 5-6 процента по-ниска в сравнение със сега действащата. Това каза ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в дружеството Людмила Витанова по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от "Булгаргаз" от 11 април за утвърждаване на цена за месец май, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обобщи, че поради промяна на доставките, които ще бъдат осъществени, "Булгаргаз" е инициирал утре търг за закупуване на алтернативни доставки природен газ. Това трябва да бъде отразено в актуализираното заявление на обществения доставчик до 9:00-10:00 часа на 1 май, за да може регулаторът да разполага с новата информация навреме и да направи пълна проверка на заявлението.

"Заявената цена от 57,50 лева вероятно ще бъде по-ниска – около 55-56 лева, което ще определи намаление на цената на природния газ за месец май спрямо цената за април с 5-6 процента", коментира още Иванов. Той обяви, че КЕВР ще се произнесе с решение по заявлението на "Булгаргаз" на закрито заседание на 1 май от 15:00 часа.

Иванов обърна внимание, че търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис ще закъснее с 20 дни. Поради тази причина няма да може да бъдат изпълнени доставките през терминала, които са част от заявените количества от страна на "Булгаргаз" за месец май. Затова Иванов попита какви стъпки се очаква да предприемат от дружеството в тази ситуация.

istock
istock

Людмила Витанова отговори, че са уведомени от оператора на терминала "Газтрейд", че очакваната дата за въвеждане в търговска експлоатация на терминала ще бъде отложена. Поради тази причина каргото, което от "Булгаргаз" са предвиждали във връзка с утвърдената програма за доставки, няма да може да пристигне и да бъде разтоварено на предварително определената дата. Заради това от "Булгаргаз" са обявили търг на платформата на "Газов хъб Балкан" за намиране на количествата, които не достигат за заявките на клиентите. Търгът е обявен за утре.

2% по-скъп газ за април

"Независимо какво ще се случи утре на търга, очакваме цената за месец май да бъде в порядъка между 55 и 56 лева. Не може да се ангажираме с по-точна прогноза именно поради факта, че този търг не е приключил", коментира Витанова. По думите й предвижданията на "Булгаргаз" са, че цената за май би била по-ниска от действащата за момента априлска цена, като очакваното намаление да бъде между 5-6 процента спрямо настоящата цена.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.
Людмила Витанова уточни, че в своите договори "Булгаргаз" дава възможност на клиентите си да поискат намаление за предстоящия месец на заявените в годишната си програма количества. Клиентите обикновено се възползват от това, като дружеството има право да приеме тези намаления или не.

istock
istock

Предвид ситуацията, че очакваното карго няма да се получи в Александруполис, Съветът на директорите в "Булгаргаз" е решил да приеме поисканите от клиентите на дружеството намаления на количествата природен газ за май месец. Поради това синьото гориво, което е трябвало да бъде закупено от обществения доставчик, е по-малко  с около 100 000 мегавата.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase