В много части на света се готвят да отбележат стогодишнината от началото на Първата световна война. Икономистът и нобелов лауреат Нуриел Рубини обаче вижда твърде много паралели между глобалната ситуация сега и преди век, пише CNBC.

 

Наистина в момента няма Австро-Унгарска империя или ерцхерцог Франц Фердинанд, но Рубини, който е на Световния икономически форум в Давос, посочва, че много анализатори сравняват 2014 г. и 1914 г., когато избухва Първата световна война и никой не я очаква. Днес черният лебед е във формата на конфликт между Китай и Япония?

Ехото на 1914 г. е налице: реакция срещу глобализацията, засилващо се неравенство, нарастващи геополитически напрежения, игнориране на рисковете от опашката на финансовата криза.

И докато Рубини е известен със своите мрачни прогнози, то опасенията му получават косвено потвърждение от устата на японския премиер Шиндзо Абе.

 

Едновременно The Financial Times и BBC цитираха Абе в сряда, когато той заяви, че Китай и Япония са в "подобна ситуация" като тази на Великобритания и Германия в навечерието на Първата световна война.


Reuters пък цитира говорителя на японския премиер, който официално отрече възможността дори да се говори за предстоящ военен конфликт между двете страни.