Ново проучване на AgeCalculator.com разкрива, че в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години.
 
Проучването анализира данните на ОИСР относно възрастта за пенсиониране във всички налични страни от 2000 г. до 2020 г., за да открие в кои страни има най-голямо увеличение.

България е на първо място с 13,26% увеличение на средната възраст за пенсиониране в страната между 2000 г. и 2020 г. Това се дължи на факта, че средната възраст за пенсиониране сред мъжете и жените през 2000 г. е 56 години; през 2020 г. тя се покачва до 63.

На второ място е Естония с ръст от 11,93%, а нейната съседка Латвия е на трето място с ръст от 10,57%. Съответно тези страни са имали възраст за пенсиониране 58 и 59 години през 2000 г. и 65 години през 2020 г.

Как да се повишат пенсиите

По-надолу в списъка, Нова Зеландия, единствената неевропейска страна в топ 10, е на четвърто място с 9,84% увеличение. Страната е и с най-високата възраст за пенсиониране в списъка, тъй като тя се повишава от 61 до колосалните 67 години през 2020 г.
Унгария затваря челната петица с ръст от 8,56%. Още две източноевропейски държави следват: Румъния е шеста с ръст от 8,42%, а Словения е седма с ръст от 8,35%.

Португалия, Холандия и Литва допълват топ 10.
 
Пълен списък на страните по увеличение на възрастта за пенсиониране
AgeCalculator
AgeCalculator


„Тенденцията за увеличаване на възрастта за пенсиониране в много нации отразява сложно взаимодействие на различни фактори. Някои от тях включват удължаване на продължителността на живота на хората, която се е увеличила благодарение на напредъка в медицината, икономическия натиск, който води до невъзможност на хората да се пенсионират поради нарастващите разходи за живот, и променящи се демографски характеристики, като намаляване на раждаемостта и застаряване на населението.

Интересно е да се види как данните показват, че европейските страни са сред тези със стабилно нарастваща възраст за пенсиониране, особено източноевропейските. Първата западноевропейска страна е Португалия, следвана от Холандия на осмо място и трябва да погледнем още по-надолу, на 15-то място, за да намерим друга западна страна, Италия“, коментират авторите на изследването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase