Невероятно, но факт: на вторичния пазар на държавни ценни книжа, правителствените облигации на Гърция с двугодишен матуритет предлагат 25.59% доходност, като само в рамките на вчерашния ден се покчаиха с 1.6 процентни пункта. Доходността на 10 – годишните гръцки ДЦК също се покачи до 16.31%. Изброените рекорди се придружават от рекордна цена на застрахопваката срещу риск от фалит /CDS/ по гръцкия дълг.

Спекулациите за фалит на Гърция не спират – пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Всички усилия на политиците се оказват засега безплодни пред cтраха на инвеститорите. Атанасиос Орфанидес, президент на централната банка на Кипър и член на борда на Европейската централна банка определи преструктурирането на дълга на Гърция като „много лоша идея“ - както и „ненужно“. Валутният комисар Оли Рен потвърди, че в момента преструктурирането на дълга на Гърция не стои на дневен ред.

Освен книжата на Гърция, вчера бяха засегнати облигациите и на другите страни от европейската периферия: двугодишните португалски ДЦК носеха 11.87% доходност, 10 – годишните 9.71%. Ирландските ДЦК с падеж след 10 години предлагат на инвеститора 10.66% възвращаемост. Цената на испанския дълг в момента е около 5.48% - по-висока по сравнение с доходността от 5.39%, предлагана по 10.5 годишните ДЦК на България на вчерашния аукцион.

Португалия е в наистина трудна ситуация – по информация на Bloomberg, през тази и следващата година Лисабон трябва да осигури плащане по ДЦК на стойност 15 млрд. евро, което се равнява на 20% от БВП на страната.

И въпреки всички тези трудности, на валутните пазари инвеститорите продължават да продават долари и да купуват евро. Причината е, че пазарът прецени страни като Испания, Италия и Белгия за незасегнати от дълговата зараза. Макар и потърсили помощ от ЕС и МВФ, Гърция, Ирландия и Португалия са сравнително малки икономики. Докато доларът се очаква да продължи да поевтинява, тъй като в САЩ се трупат дефицити.