Най-голямата банка в Европа, HSBC отчете ръст на нетната си печалба с 28% до 12.5 милиарда евро през 2011 г. спрямо предходната година.

 

На фона на дълговата криза в еврозоната печалбата преди данъци на базираната в Лондон и в Хонконг финансова институция намалява с 6%, до 13.2 млрд. евро.

 

"2011 г. беше година на голям напредък за HSBC", заяви генералният директор на банката Стюарт Гъливер, който ще получи бонус от 2.15 млн. паунда.

 

"Ние постигнахме подем в стратегията ни, целяща опростяване на структурата и подобряване на управлението и на контрола на компанията, а по този начин и подобряване на печалбите и възможностите за растеж на HSBC. Постигнахме силно представяне на развиващите се пазари и имахме рекордна година в търговското банкиране. Щастлив съм от напредъка ни, но има много още какво да постигнем и оставаме съсредоточени върху изпълнението на целите ни", допълни Гъливер.

 

Банката обяви през миналата година мерки за намаляване на разходите с до 3.5 милиарда долара до 2013 г. и съкращаване на 30 000 работни места, свързани най-вече със слабото представяне на кредитора в САЩ, където поделението за потребителско банкиране регистрира през 2011 г. загуба от 2.4 млрд. долара.

Акциите на HSBC поевтиняват в Лондон с 2.28%, като банковият сектор е под натиск, преди германският парламент да гласува днес споразуменията, постигнати с Гърция през миналата седмица.