Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти. 

Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония, а програмите са били запълнени още в средата на април.

"В Турция има много места, които са свързани с християнството. Най-често нашите сънародници пътуват до южната ни съседка с цел да се запознаят с културно-историческото наследство. Сериозен интерес предизвикват Истанбул, Егейска Турция, района на Ефес, Горна Месопотамия и други", обясни Юлиан Бонев.

Цели хотели в Гърция са ангажирани от българи за Великден

От по-далечните дестинации, най-привлекателни за българите са били Италия, Тунис и Египет. Много пътувания е имало и към Франция и Германия. В България най-много екскурзии е имало до морските ни курорти, както и до Родопите.

istock
istock

Юлиан Бонев коментира и засилените проверки по границите за нелегални пътувания и порочни практики при организирането им. По думите му, туроператорския бранш приветства тези проверки, но продължава да настоява за създаването на туристическа полиция.

Според Бонев, проверките имат възпиращ ефект и нелегално организираните пътувания и екскурзии в чужбина са намалели. Във вътрешния туризъм обаче нелегалните пътувания са около 50% и според него, точно там трябва да се насочат усилията на институциите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase