Предвижда се единен превозен документ, който ще позволява да се пътува с различни видове транспорт, да бъде въведен през 2026 година. Това заяви по време на форум, посветен на железопътния транспорт, ресорният зам.-министър Бисер Минчев. 

Целта е страната ни да улесни пътниците и да покрие европейските стандарти. 

Започната е работата за изграждане на нова модерна система за издаване на билети в "БДЖ-Пътнически превози", чиято идея е да бъде интегрирана в голямата единна система за издаване на общ превозен документ, каза Минчев. 

Спад на пътуванията с автобус до Южното Черноморие

Минчев обясни, че страната ни се стреми към вече утвърдената практика в много страни да се пътува с различни видове транспорт с един превозен документ. 

"Да стигнем това, което го има в Европа – с един билет да можеш да пътуваш с влак, автобус, а пък защо не и със самолет и морски транспорт", посочи заместник-министърът. 

Пред участниците във форума той подчерта, че пътническата услуга в железниците трябва да бъде подобрена, а за това има две важни условия – да бъде вдигната скоростта на пътуване, както и да се придобие нов подвижен състав. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg