Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ глоби трите електроразпределителни дружесва ЧЕЗ, Е.ОН и EVN общо с 3 милиона и 10 хиляди лева, съобщиха от компаниите. Наказателните постанповления са връчени в резултат на установени нарушения, след като регулаторът извърши проверки на дейсността на трите фирми.

Според доклада на комисията проверките са показали, че компаниите са завишавали разходите си за външни услуги, като консултанстски дейности и др. От ЧЕЗ, Е.ОН и EVN обявиха, че ще обжалват наложените глоби.

Най-тежка е глобата за енергото за София и Западна България ЧЕЗ. ДКЕВР е връчила на дружеството 9 наказателни постановления на обща стойност 1.340 милиона лева. От ЧЕЗ бяха категорични пред Дарик, че ще обжалват санкциите, които им налага енергийният регулатор.

Електроразпределителното дружествто за Варна и Североизточна България Е.ОН е получило 5 наказателни постановления за общо 920 хиляди лева. Според компанията посочените от комисията нарушения са неверни и нямат никакво влияние върху клиентите и за това фирмата ще обжалва решението на регулатора.

На енергото за Пловдив и Югоизточна България EVN са наложени общо шест наказателни постановления в размер на 750 хиляди лева. И това дружество не е съгласно с решението на държавната комисия и ще го атакува в съда.

Според изводите на ДКЕВР проверките са показали нарушения на лицензите за провеждане на дейност на трите фирми. Регулаторният одит в елеткроразпределитевлните компании беше поискан от премиера Бойко Борисов през пролетта на тази година.