Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от 20 май сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България", съобщават от централната банка.

През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

Това е третата възпоменателна монета от общо шест за годината, според програмата на БНБ за отсичане на възпоменателни монети за 2024 г., публикувана на страницата на централната банка в интернет.

БНБ вдига цените на златните монети

На лицето на монетата са изобразени в центъра - емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, под нея на два реда - номиналната стойност "10 лева", а отдолу годината на емисията "2024", а околовръст горе - надпис "Българска Народна банка".

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото "100", а околовръст надписи горе - "100 години", отдолу - "Лека атлетика в България".

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев"10.

БНБ
БНБ

От БНБ обясняват, че всеки клиент ще може да закупи от касите на централната банка по една монета, независимо дали клиентът я закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

БНБ пуска в обращение златни възпоменателни монети

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай, посочват от БНБ. Те напомнят също, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 май новата монета ще бъде предоставена от БНБ на "Инвестбанк" АД, "Първа инвестиционна банка" АД, "Тексим Банк" АД, "Токуда Банк" АД и "Централна кооперативна банка" АД за продажба в техните офиси и клонове. Списък на офисите може да се види тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase