Започва прием на заявления за предоставяне на държавна помощ на птицевъди и свиневъди, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Заявления по схемата за подпомагане ще се приемат в Разплащателната агенция от 20 октомври до 2 ноември, включително.

 

Размерът на предоставената помощ за едно стопанство не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро. Помощта се предоставя на стопани, които се занимават с първично производство на селскостопанска продукция в свиневъдството и птицевъдството – физически лица, еднолични търговци и юридически лица.

Земеделските производители, които ще кандидатстват по схемата ще могат да подават заявление за подпомагане по образец в Областните дирекции на ДФ ”Земеделие” по местонахождение. Кандидатите трябва да са рагистрирани земеделски производители, да нямат задължения към Фонда, да нямат нямат публични задължения към държавния бюджет и да фигурират в списъци, изготвени и заверени от съответната развъдна организация.

 

Общият финансов ресурс по схемата е в размер на 3.48 млн. лв. Определянето на размера на помощта в зависимост от размера на стопанството, ще бъде прието на УС на Държавен фонд „Земеделие”, след обобщаването на информацията. Кандидати по тази помощ са длъжни да запазят размера на стопанството за една календарна година и да поддържат регистрация като земеделски производители до изтичане срока на договора.