Разходите за издържка на един бежанец в България възлизат на 300 лв. на месец. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в сутрешния блок на Нова ТВ. Той обясни, че сумата от 1100 лв., която се коментира в медиите, е "несериозна". 

По думите му едва 6% от общо 10 328 бежанци, потърсили убежище в България, имат добро образование. Всички останали са с основно, а някои от тях дори не говорят майчиния си език, обясни Казаков.

"За последните 5 години към 14 хиляди души са получили закрила в България. Не мога дали да кажа в момента те са тук. В центровете са настанени 3088 души, а останалите търсят препитание в България или чужбина", коментира Казаков.

Той допълни, че по-голямата част от бежанците искат страната ни да ускори процедурите по одобряване на молбите за получаване на закрила. В момента това отнема между три и шест месеца. От нова година е извършена реорганизация на процедурите. За първите три месеца има 3100 решения за закрила на бежанци.

Казаков заяви, че около 500 имигранти у нас са регистрирани на частни адреси, което означава, че са попълни ли декларации, с които заявяват, че могат да се издържат сами.

Капацитетът на българските центрове за настаняване на бежанци в момента е 5130 места, като има възможност да се увеличат до 7000.