Около 300 000 000 лв. са нужни за превръщането на газовото находище край Галата в газохранилище. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на дискусия за газовите находища в района на Варна. Предстои прекратяване на концесията с компания Мелроуз, след което държавата става изцяло собственик на мястото. Има пълна техническа готовност находището край Галата да стане хранилище, но съществуват юридически пречки, за решаването на които се търси вариант, коментира и Доротея Ангелова, управляващ директор на Мелроуз. Енергийният министър увери, че добивът и съхраняването на газ в района не представляват екологична заплаха за хората.

В края на тази година се очаква да стартира добив и от новооткритото находище в Каварна, съобщи Доротея Ангелова. Предварителните прогнози са за капацитет от 670 000 000 кубически метра газ, но от Мелроуз залагат на най-малко 800 000 000 кубически метра.

Христо Казанджиев, оглавяващ дирекция Природни ресурси и концесии към икономическото министерство, съобщи, че е открито още едно газово находище - край Калиакра. За да започне добив оттам обаче са нужни допълнителни проучвания.

Дълги години приемахме факта, че получаваме газ само от Русия като природна даденост и не си задавахме въпроса дали все пак подаването няма да бъде спряно, заяви Петър Димитров. Според него, най-важният извод от разразилата се газова криза в началото на тази година е, че страната ни трябва да получава газ най-малко от три източника. Министърът прогнозира, че до 2029 година зависимостта ни от руския газ ще спадне от 100 на 59 процента.