Шофьорите, които карат в насрещното движение ще бъдат глобявани с 3000 лв. Това решиха депутатите на първо четене по време на днешното заседание на НС. Народните представители приеха промени в Закона за движение пътищата, целящи ограничаване броя на пътните инциденти.

От общо три представени законопроекта, депутатите приеха два. Съгласно един от тях ще се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба в размер на 3000 лв. водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път, предаде Агенция "Фокус".

Предвидени са и мерки за подобряване на пътната обстановка в страната, ограничаване и намаляване броя на пътнотранспортните произшествия, на загиналите и ранените при пътни инциденти участници в движението.

Въвеждат се забрани и задължения за участниците в движението, насочени към повишаване на тяхната безопасност, както и забрани и задължения за водачите, насочени към повишаване на безопасността на превозваните от тях пътници, респ. наказания за неспазването им. 

Предложените промени са насочени към новите водачи на моторни превозни средства. Въвежда се понятието "нов водач". Това е водач, който за първи път придобива правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Народните представители отхвърлиха с 39 гласа "за" законопроекта, с който се дава легална дефиниция на "гонките". В рамките на дебата от ПФ заявиха, че ще подкрепят и трите законопроекта, но ще направят предложения между първо и второ четене. Същото обявиха и депутатите от ГЕРБ.