За да покрият разходите, свързани с първия учебен ден, родителите на първокласниците ще трябва да отделят средно 338 лв., а при гимназистите сумата нараства със 150 лв. и достига 488 лв. 

Това показват данни от националното представително проучване на частна компания за бързи кредити.

Изследването обхваща четири държави – Полша, Чехия, Словакия и България.

Данните показват още, че за своите първокласници българските родители отделят 232 лв. годишно за ученически пособия, 309 лв. за хобита и занимания, 342 лв. за облекло. 

В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лв. за нуждите на детето по време на занятия, 266 лв. за хоби, 372 лв. за облекло.

Любопитен резултат от проучването е, че българските ученици се нареждат на първо място сред своите връстници от останалите три страни по притежание на мобилен телефон. 

У нас, 85% от учениците имат свое собствено устройство, докато при поляците това се случва само при 2/3 от децата, а в Чехия и Словакия – малко повече от половината. 

Ситуацията е подобна и когато става въпрос за други технологични принадлежности – компютър, лаптоп или ноутбук. Такова устройство имат 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.

Попитани дали биха взели заем за покриване на разходите около старта на учебната година, 50% от българските родители на първокласници отговарят с "да". 

В Полша този процент е 37%, в Словакия е 22%, а в Чехия достига едва 17%.  50 на сто от анкетираните българи с деца, които започват средно образование, също са посочили, че биха ползвали кредит, за да не му липсва нищо на ученика в първия учебен ден. 

При поляците делът е 37 на сто, при словаците - 28%, а при чехите едва една четвърт смятат да постъпят така.