Между 65 и 100 хиляди са мигрантите в страната, като около 35% от тях са в София. Това каза доц. Анна Кръстева на представяне на проект за участието на Столичната община в международната мрежа „Отворени градове". Целта на програмата е София, успоредно с други големи градове като Виена, Дъблин, Мадрид и да изготви местен план за действие по миграция и интеграция.

Около 20 хил. са мигрантите в столицата, според проучване от 2008 г., уточни доц. Кръстева и добави, че част от мигрантите в София са икономически самостоятелни: „София е най-привлекателното място в страната. Холандци, французи, британци, които са в България, много малко работят в български фирми. Мигрантите работят или в чужди фирми, или във фирми на свои съграждани, или самите те имат фирми и наемат както други мигранти, така и българи. Създават работни места. Те са по-млади".

Кръстева обясни още, че все още броят на българите, които заминават в чужбина е далеч по-голям от броя на чужденците, които идват да работят в България. Или казано в цифри на 10 000 души, напуснали страната, пристигналите са 6000.