Сп. Newsweek ни подреди на 38-мо място по качество на живот измежду 100 държави. По отделните показатели на класацията най-добре сме се класирали по политическа обстановка в страната – на 38-мо място. По качество на образованието и здравеопазването сме 42-ри, а по конкурентоспособност на икономиката – едва 54-ти.

Първото място в класацията е отредено на Финландия, следвана от Швейцария и Швеция. Челната десетка се допълва от Австралия, Люксембург, Норвегия, Канада, Холандия, Япония и Дания. Първата световна икономика – САЩ – е на 11-та позиция в класацията на изданието. Под нея са изпаднали Германия, Великобритания, Франция, Сингапур, Испания и други.

От източноевропейския блок най-високо класирана е Словения – на 24-то място. Страната е непосредствено следвана от Чехия и Гърция. 28-мото място е за Хърватия, а следващото 29-то – за Полша. Пред нас са класирани и Словакия, Унгария, както и трите прибалтийски републики. Следват ни румънците, няколко латиноамерикански държави, както и Украйна, която е класирана на 49-та позиция. Русия е изостанала до 51-вото място, а Турция – до 52-то.

Последната десетица се е оформила от 9 африкански държави и Йемен.

Това е първата подобна класация на Newsweek. Според списанието, някои държави, въпреки икономическата си мощ, не предоставят достатъчно добри условия за развитие и растеж на своите граждани.

За съставянето на класацията на изданието са помогнали нобеловият лауреат Джоузеф Щиглиц, както и изявени експерти от международно признати университети, научни центрове и други организации.