Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на българската икономика по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни. Това подчертава Елена Възлева, директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове пред БНР.

Проблемите са свързани със сезонните работници, особено при хотелиерството и земеделието. Несъответствията в регулациите забавят процесите, вместо да ги ускоряват. Възлева привлича вниманието към стратегическото планиране на държави като Италия и Гърция, където се използват "бързи писти", позволяващи на работниците от трети страни да бъдат набрани и ангажирани по-бързо.

От какви специалисти има нужда бизнесът у нас

Предложенията на бизнеса за оптимизиране на процесите и внесените промени в законодателството са съсредоточени върху създаването на по-бързи и ефективни пътища за привличане на работна сила от трети страни. 

Маринела Цанева, директор на "Експлоатация" на "Албена" АД, и Веселин Налбантов, зам.-председател на "Българската хотелиерска и ресторантьорска Асоциация", също потвърдиха необходимостта от тези промени.

istock
istock

Проблемът с липсата на кадри в туристическия сектор не е само български, а световен, посочва Налбантов. Необходимостта от увеличение на административния потенциал в консулските отдели е от ключово значение за подобряване на ситуацията.

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма

Въпреки че законодателните промени се въвеждат като начин за решаване на проблема с липсата на работна сила, важно е да се подчертае, че те могат да представляват временно решение. Трябва да се обмисли по-дългосрочна стратегия за управление на кадрите, като се вземат предвид реалните нужди на бизнеса.

Препятствията, които се изпитват в консулските отдели при издаването на визи и разрешения за работа, също са от значение. Необходимо е да се разгледа възможността за увеличаване на административния капацитет и оптимизиране на процесите, за да се намали времето за издаване на необходимите документи.

Освен това е важно да се обърне внимание на конкурентоспособността на заплащането и условията на труд. Атрактивността на българския пазар на труда трябва да се подобри, за да се привлекат квалифицирани работници от трети страни и да се задържат вече наетите.

В крайна сметка, успешното решаване на проблема с липсата на кадри изисква сътрудничество между държавните институции, бизнес сектора и образователните институции. Само по този начин може да се осигури устойчив и дългосрочен подход към управлението на работната сила в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase