"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма". 

Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната. Според него освен това държавата няма цялостна политика за кадрите:

"Ние подготвяме кадри за любимите си братя в Европа. Забравяме старата практика, че тези хора, които се обучават за сметка на държавата, трябва да си върнат жеста и 1-2 или 3 години да правят практики в България. Така е в цял свят. Тези хора трябва да учат, да се научат на труд".

Обмислят как да засилят вноса на работници у нас

Кадрите отиват в чужбина, категоричен бе Налбантов и отбеляза разликата в заплатите. Според него трябва да отворим пътя за влизане на работници отвън. По думите му в сектора няма по-ниска заплата от 2000 лв.

За този летен сезон бизнесът е намерил дестинации, откъдето могат да дойдат хора - Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия. 

Въпросът е в нашите чиновници, бюрократи, подчерта Налбантов и обясни, че хората чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите. По начина, по който работят тези чиновници, документите ще им бъдат готови към октомври, изчисли той. Решението, според него, е:

"Да не събират рушвети. В Делхи хората чакат и им искат от 250 до 300 долара. Това трябва да направи държавата - ДАНС да се вторачи там, а МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи". 

Запитан кой иска тези рушвети, Налбантов отговори "Консулствата". Според него държавата трябва да се сезира и ДАНС и външното ни министерство да направят проверки.

istock
istock
 

За нас не са достатъчни 3-месечни визи, категоричен бе той и добави мнението си, че те трябва да станат поне 6-месечни. 

Туризмът работи въпреки държавата, категоричен бе Налбантов. Според него институциите трябва да се обединят и да работят.

Вдигат заплатите на работниците за туристическия сезон на Черноморието

"Все пак на картата сме добра туристическа дестинация. Имаме природа, красота, храна. Време е всички да мислим върху това, а не да плюем туризма. Парите са тук, заровени, но ние ги подхвърляме и подритваме", изказа мнението си Веселин Налбантов.

Илин Димитров, който е съветник на президента Румен Радев по туризма и бивш ресорен министър, подчерта, че все още не е приет Законът за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни. Това беше един голям закон с много поправки и той целеше да се облекчат процесите, обясни Димитров и посочи новостите в него.

Той изрази надежда законът да бъде приет, защото, по думите му, положението е тежко. В тази връзка Димитров похвали служебния министър на туризма Евтим Милошев, който действа изключително активно в това направление.
 
Малко е късно за чуждестранните работници това лято, отбеляза Илин Димитров и изказа мнението си, че предишният кабинет е "проспал" това, че влизаме в Шенген и новите изисквания в тази посока. Според него посолствата и консулствата ни правят каквото могат.

"Няма как с двама човека да се обработят 2000 документа", подчерта той. По думите му едно от решенията е командироване на допълнителни служители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase