Защо бизнесът се оплаква от липса на квалифицирани хора? Само ниските заплати ли са причината за недостига на кадри?

Темата коментираха пред NOVA зам.-председателят на БСК Мария Минчева, финансистът Владимир Сиркаров и изпълнителният директор на "Българска предприемаческа асоциация" - "БЕСКО" (BESCO) Добромир Иванов.

„Един от факторите за липсата на квалифицирани кадри е случващото се в образователната система. Втори фактор е застаряващото население в цяла Европа. влияние оказва и миграцията”, обясни Мария Минчева. По думите ѝ за последната година основен проблем за бизнеса е липсата на хора – дори и при предлагане на високи заплати.

Къде се търсят най-много работници

„Има случаи, в които компании не могат да назначат служители, независимо от това колко високо е заплащането. Просто няма хора. Понякога – колкото и висока заплата да дадеш – няма хора”, категоричен е Иванов.

istock
istock

„Липсата на квалифицираната работна ръка е факт. Това е свързано с дефицитите в образователната система. Но имаме и някои чисто културни характеристики, касаещи трудовата ни етика. Освен това сме и развиваща се икономика, тоест тепърва натрупваме капиталова база, технологии и ноу хау как се прави бизнес. Тоест производителността на труда е един от важните компоненти, който трябва да бъде интегриран в разговора за заплати”, подчерта Сиркаров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg