След като през м. август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа, през м. септември то се запазва почти на същото ниво.

Броят на обявите за работа в краят на м. септември е нараснал с 1% или около 500 предложения повече. Имайки предвид динамиката на пазар на труда в България, това е сравнително малко изменение и можем да считаме, че предлагането остава непроменено.

Според ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, на годишна база продължава да се наблюдават по-малко предложения. Обявите са с 3600 по-малко (-7%) спрямо м. септември 2022 г., като това се дължи основно на по-малкия им брой в сектор "ИТ“.

Кои са най-търсените IT специалисти

С най-голям ръст на предложенията са секторите "Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), "Производство“ (210 предложения повече, 3% ръст), "Счетоводство, одит, финанси“ (130 предложения повече, 7% ръст) и "Административни и обслужващи дейности“ (110 предложения повече, 2% ръст).

Броят на обявите остава непроменен в секторите "Строителство“, "Здравеопазване и фармация“, "Маркетинг и реклама“ и "ИТ“.

Спад наблюдаваме в секторите  "Логистика и транспорт“ (80 предложения по-малко, 2% спад) и "Хотелиерство и ресторантьорство“ (150 предложения по-малко, 2% спад).

istock
istock

Дялово разпределение

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, секторът "Търговия и продажби“ вече заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той запазва първото място с дял от 25%, следван от секторите "Производство“ (17%) и "Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Дяловото разпределение при останалите сектори също е непроменено спрямо предходния месец: "Логистика и транспорт“ (11%), "Административни и обслужващи дейности“ (10%),  "ИТ“ (8%)  "Строителство“ (6%), "Здравеопазване и фармация“ (4,8%), "Счетоводство, одит, финанси“ (4,6%),  "Маркетинг и реклама“ (3%) и "Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също остава непроменен спрямо м. август. Макар че тук се наблюдава спад от 2%, този тип предложения са едва 50 по-малко спрямо предходния месец, като общият им брой е 3550. Като дял те формират 9% от всички обяви.

istock
istock

Разпределението на този тип предложения по сектори също остава непроменено: 56% в секторa "ИТ“, следвани от "Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и "Търговия и продажби“ (6%).

Фирми активизираха търсенето на работници

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите областни градове е нараснал с 3%.  Не във всеки от тях, обаче, се наблюдава ръст.  Динамиката е, както следва: София (6%), Пловдив (7%), Варна (-9%), Бургас (-4%), Русе (-1%) и Стара Загора (3%).

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 44%, а в останалите градове са: Пловдив (11%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg