Над 190 000. Толкова се очаква да бъдат свободните работни места за тази година. Въпреки че голяма част от тях не се дължат на нови позиции, а на заместващо търсене, намирането на квалифицирана работна ръка става все по-трудно за работодателите, изчисляват от Агенцията по заетостта, показва анализ на "Числата на седмицата".
 
„Няма хора!”. Вече чуваме тази фраза от устата на все повече работодатели, а затрудненията, които срещат при намирането на квалифицирана работна ръка, се потвърждават и от скорошно изследване на Агенцията по заетостта. Прогнозите, за съжаление са, че това ще продължи поне в следващите няколко години. Но защо? Според работодателите, от една страна поради липсата на професионални умения, но от друга – поради липсата на лични качества. Доброто образование и квалификация, владеенето на чужд език и дигиталните компетентности, разбира се са важни, но не по-малко важни за тях са мотивацията, дисциплината и уменията за работа в екип, например.
 
И ето какво се очаква да се случи след четири години. Поради недостига на служители със средно образование, които са най-търсените – над 1,6 млн. души, на позиции предназначени за тях, ще бъдат наемани и хора с основно образование. Въпреки че делът на лицата с по-висока степен на образование ще нараства, потребността от тях също ще расте.

През 2027 година заетите работни места от служители с основно образование ще са с 13 000 по-малко, а тези, заети от хора със средно и висше – с между 30 и 50 000 повече.
 

И сега, и след 4 години, близо половината от всички заети лица, което прави около едни милион и половина души на възраст между 15 и 64 години, се очаква да бъдат заети в областта на преработващата промишленост, в областта на търговията и ремонта на автомобили и в областта на строителството. Това са и дейностите, в които се търсят най-много служители с относително по-ниска квалификация. На последните две места в класацията, са добивната промишленост и операциите с недвижими имоти. Там ще е нужна най-малко работна ръка. Въпреки това, през 2027 година, заетите места във всички изброени  дейности, ще бъдат повече отколкото са сега.
 

istock
istock

Най-често срещани след 4 годни, както са и днес, ще бъдат продавачите в магазини – близо 180 000. Следвани от административните специалисти – 118 000 и учителите, чиито брой ще гони 100 000. От 20-те най-разпространени професии, най-малко хора ще работят като професионални шофьори на леки автомобили и машинни оператори в шивашкото производство – по около 45 000.

Изпитателен срок в трудовия договор: предимства и рискове

Трудностите в намирането на кадри, все по-често ще подтикват работодателите към взимане на решения като разкриване на центрове за обучение към самите предприятия или пък финансиране на обучения и преквалификация на вече наети служители. Въпреки това, не са малко лицата, които са немотивирани да учат или да надграждат уменията си, се посочва още в изследването. Много от тях са наясно, че има сериозен дефицит за машинни механици например, но заявяват, че не желаят професии с невисока репутация в обществото, понякога дори въпреки доброто заплащане.

По отношение на разпределението на заетостта по области, се наблюдават съществени неравенства, които не предполага да бъдат преодолени скоро. Първите три места очаквано заемат областите, в които се намират трите най-големи града в страната. Близо една четвърт от заетите лица се очаква да работят в София-град. Втората по значение област за пазара на труда, е Пловдив – тя обхваща близо 10% от заетите лица, а третата Варна, е с малко над 7%. Последните две места са за Силистра и Видин, с прогноза за 35 и съответно 26 000 работещи след 4 години.
 

istock
istock

Най-голяма потребност от служители с основно и още по-ниско образование, се очаква да има в област Кърджали – там то ще бъде нужно за 12% от работните места. Следват областите Търговище и Сливен. Потребността от служители със средно образование, се очаква да бъде най-висока в област Перник – близо 73% и половина, а най-много служители с висше образование ще бъдат търсени в София - близо половината от работните места в областта ще изискват университетска диплома. Според изследването, несъответствието между търсени и предлагани умения, са един от най-сериозните проблеми на пазара на труда у нас, чието решение би могло да бъде именно допълнителното обучение.
 
А за да подкрепим това и с данни, ще посочим, че в момента на пазара на труда се наблюдава излишък от лица с основно или по-ниско образование. Те са приблизително 120 000. В същото време обаче, има дефицит на лица с висше образование – около 53 000, но още повече на лица със средно образование – 67 000.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg