Предложенията за работа на кариерния сайт "ДжобТайгър" (JobTiger) през октомври 2023 г. са с 2900 по-малко или минус 6 процента от тези в предходния месец, показва ежемесечният анализ на компанията за човешки ресурси и кариерен сайт.

Разликата се дължи основно на по-забележим спад на обявите в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Търговия и продажби" и "Производство". На годишна база продължава да се наблюдава постоянен спад от 7 процента или 3300 предложения за работни места по-малко, който се дължи основно на понижения брой обяви в сектора на информационните технологии.

Според анализа на HR компанията и кариерен сайт "ДжобТайгър" на годишна база също се наблюдава спад в повечето сектори. Най-драстичен той продължава да бъде в сектор ИТ, където предложенията са с 40 процента по-малко спрямо същия период на 2022 г. 

Какви са правата на младежите, започващи първа работа

Предлагането на работа по градове е намаляло във всички от водещите областни градове. В София спадът е с 4 процента, в Пловдив е с 13 процента, във Варна със 7 процента, в Бургас - с 11 процента, в Русе - с 10 процента, в Стара Загора - с 13 процента.

Като дялово разпределение в София обявите са 45 процента, а в останалите градове са Пловдив - 10 процента, Варна - 8 процента, Бургас - 4 процента, Русе - 3 процента и Стара Загора - 3 процента. 

В почти във всички сектори през октомври се наблюдава спад на обявите за работа. Изключение правят "Маркетинг и Реклама", при които има 60 предложения повече и ръст от 4 процента и "Здравеопазване и фармация" - със 130 предложения повече и ръст от 6 процента.

istock
istock


Причина за повечето предложения в "Здравеопазване и фармация" е публикуването на работни позиции в него за чужбина, което е стандартна практика за набиране на персонал в този сектор. За разлика от минали години, в които този тип предложения се промотират на българския пазар основно през летните месеци, през 2023 г. обявите присъстват в сайтовете за работа и през последното тримесечие на годината, отчитат още от компанията.

Какви служители предпочитат да наемат работодателите

С най-голям спад на предложенията за работа е секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1080 предложения по-малко, което се равнява на минус 16 процента, следван от секторите "Търговия и продажби" със 770 предложения по-малко и 7 процента спад. На трето място е сектор "Производство" с 570 предложения по-малко и спад от 8 процента.

Четвърта позиция заема сектор "Логистика и транспорт" със 270 предложения по-малко и 6 спад. На пето място е ИТ секторът с 200 предложения по-малко и 6 процента спад. "Административни и обслужващи дейности" заема шесто място със 170 предложения по-малко и 4 процента спад. Седма позиция е за сектор "Строителство" със 130 предложения по-малко и 5 процента спад. На последно място е "Счетоводство, одит, финанси" с 60 предложения по-малко и 3 процента спад.

По дялово разпределение на предложенията за работа в страната секторът "Търговия и продажби" продължава да заема една четвърт от пазара и е на първо място с дял от 25 процента, следван от "Производство" със 17 процента и "Хотелиерство и ресторантьорство" с 13 процента. 

istock
istock

Дяловото разпределение при останалите сектори е непроменено спрямо предходния месец: "Логистика и транспорт" държи 10,8 процента, "Административни и обслужващи дейности" - заема 10,7 процента от пазара, ИТ - 8 процента, "Строителство" - 6 процента, "Здравеопазване и фармация" - 5,4 процента, "Счетоводство, одит, финанси" - 4,8 процента, "Маркетинг и реклама" - 4 процента и "Изкуство" - 1 процент.

От началото на годината броят на предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа е намалял с 31 процента или 3050 обяви по-малко, което е пряко свързано с по-малкия брой обяви в сектора на информационните технологии, в който преобладават този тип предложения. 

Спрямо септември т.г. се отчита спад от 4 процента на тези обяви, като дял от общия брой те са 9 процента.

Разпределението на този тип предложения по сектори е 54 процента в секторa ИТ, следван от "Административни и обслужващи дейности" със спад от 18 процента, секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията - спад с 15 процента и "Търговия и продажби" - понижаване със 7 процента. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg