По повод 116 години от създаването си Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) организира национална кампания за повишаване информираността за трудовите права на младежите, започващи първа работа. Освен в училищата, инспекторите по труда проведоха информационни срещи и в някои от университетите в страната, съобщават от ГИТ.

Идеята за кампанията се основава на ръста, който се наблюдава от началото на годината при дадените разрешения за работа на ненавършилите 18 години.  https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12718 Целта на ИА ГИТ е учениците да се запознаят с основните си трудови права и изисквания на законодателството при постъпване на работа, за да бъдат равноправни участници на пазара на труда, като не допускат да бъдат наемани незаконосъобразно.

Подкрепят безработните младежи с нов проект

По време на срещите инспекторите по труда обясняват на учениците и студентите какво е важно да се знае за работата на трудов договор и защо работникът трябва задължително да сключи такъв преди да започне да полага труд. За ползите от инициативата доказателство е фактът, че директорите, учениците и студентите проявяват интерес за организиране на бъдещи срещи. Някои от тях заявяват и желание за самостоятелни консултации след срещите.

istock
istock

До момента инспекторите по труда са разговаряли с младежи в градовете Сливен, Велико Търново, Плевен, Враца, гр. Брегово (обл. Видин), Благоевград, Ловеч и Добрич. Срещите продължават.

По повод годишнината от създаването на Инспекцията по труда е създадена брошура, в която се съдържа информация за основните контакти на Агенцията и при какви въпроси гражданите могат да търсят съдействие от инспекторите по труда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg