Повече от половината (52 на сто) ИТ лидери в България очакват ръст в размера на технологичните им екипи през следващата година. Това сочат данните от Глобалното проучване на технологичните тенденции на "Екуиникс" (Equinix) за 2023 г., разпространени от компанията.

Според проучването ИТ технически умения (41 на сто), разработката на софтуер за сигурност (32 на сто) и анализът на данни (30 на сто) са основните области, в които се очаква да постъпят нови служители или това вече е станало. Същевременно недостигът на ИТ кадри (63 на сто) е посочен като третата най-голяма заплаха за успеха на бизнеса. Пред него са само от пробивите в сигурността и изтичането на данни (70 на сто), както и кибератаките (69 на сто).

Японски работодатели търсят български ИТ специалисти

Що се отнася до предизвикателствата, свързани с уменията в технологичния сектор на страната, водещо е задържането на служителите (51 на сто). Респодентите посочват също така и скоростта на трансформацията на технологичния сектор (44 на сто), липсата на кадри (42 на сто) и кандидатите за работа с неправилен набор от умения (34 на сто).

istock
istock

Проучването обобщава мненията на 2900 души, вземащи решения в областта на ИТ в различни организации в Северна и Южна Америка, Азиатско-Тихоокеанския регион и ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), в това число и България, относно предизвикателствата и възможностите, които те срещат при внедряване на иновативни технологични стратегии в този сложен икономически и геополитически климат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg