Свободни работни места за квалифицирани работници остават незаети месеци наред заради липса на кадри. Тенденцията през последните години е все повече работодатели да не успяват да си намерят служители, а в Бюрата по труда свободните позиции да бъдат обявявани като трайно незаети.
 
3500 лева заплата. Търси се заварчик, но има ли кой да работи? В Бюрата по труда в Хасковска област са обявени над 180 свободни работни места.
 
"Инженерите са едни от най-търсените длъжности, които се обявяват при нас. Заварчиците, шлосерите също са едни от работните места, за които трудно намираме кандидати", посочва Камен Калинов, главен екперт в Бюро по труда - Хасково пред Нова телевизия.
 
Именно при този тип висококвалифицирана работа кадрите са най-дефицитни, а това кара работодателите да вдигат предлаганото възнаграждение. Така заплатите за заварчици и шлосери вече достигат достигат няколко хиляди месечно.
 
"Останалите такива кадри на пазара на труда обикновено са по-възрастни хора, които са със стара квалификация, които вече предпочитат да работят нещо по-леко. Нямаме от доста време в професионалните гимназии такива специалности, които да подготвят такъв тип кадри, които съответстват на това търсене. Също така много квалифицирани работници си намират работа в чужбина", твърди Каменов.

Какви заплати дават в стоманодобивните заводи у нас
 

Въпреки редовните срещи на бизнеса с държавните и образователните институции проблемът остава. "Попаднахме в спиралата от един омагьосан кръг - от една страна няма къде да работят квалифицираните от предишните поколения, а сега вече пък няма нови кадри. Образованието трябва да бъде ориентирано към промишлеността, към реалните нужди на секторите, но за всичко това трябва държавата да си е на мястото", категорична е Генка Василева.

istock
istock

Оказва се също, че безработниците рядко проявяват интерес към повишаване на квалификацията си. Причината е, че това може да се случи само в четири центъра в страната. Освен висококвалифицирани работници, оказва се все по-често липсват хора и за сферите на туризма и търговията.
 
А надежда за запълване на свободните работни места експертите виждат в завръщащите се в България хора, след като са работили в чужбина. Макар и малък, броят им се увеличава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg