Дистанционният режим на работа остава предпочитан в ИТ сектора след пандемията. Това сочат резултатите от допитване, проведено от сайта за ИТ обяви Dev.bg и разпространено до медиите. 

Според данните 63 процента от заетите в сектора искат да работят хибридно, 27 процента предпочитат изцяло отдалечени позиции, а едва 8 процента искат да се върнат в офисите. Тенденцията дори се засилва и през последните месеци активно се търсят отдалечени длъжности, отбелязват от платформата. 

Дават заплата за заварчик колкото за ИТ

Всеки ден средно 2500 ИТ специалисти търсят работа в платформата за обяви, отчитат от Dev.bg. Компанията посочва, че въпреки цялостната тенденция през август, който се свързва повече с отпуски и по-малко с търсене и намиране на нова работа, в технологичния сектор не се забелязва спад в кандидатстванията за свободни позиции. 

istock
istock

Според статистиката на сайта от началото на месеца най-търсените дистанционни позиции са за софтуерни разработчици, като най-предпочитан от кандидатите е сегментът "бекенд програмиране". Той води с близо 40 процента от всички търсения за дистанционна работа.

Вторият фаворит на кандидатите са позициите, свързани с фронтенд програмиране, като повече от половината от всички търсения в сегмента са за разработчици, използващи технологията React. 

Специалистите по осигуряване на качеството на софтуера също са активни в разглеждането на отдалечени позиции - близо 10 процента, показва проучването. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg