Пенсионерите и хората с увреждания са възможност бизнесът да запълни частично липсата на кадри. Това мнение изрази пред БТА Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя каза, че проблем с пазара на труда в България е демографската криза и изтичането на кадри в чужбина.
 
Пенсионерите могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа, която да бъде организирана спрямо техните възможности и изисквания, но и полезна за работодателя. Българските работодатели не трябва да са резервирани към възрастните хора. Моята майка, например, е на 93 г. и работи много добре с интернет и всички онлайн приложения, коментира Василева.
 
Относно наемането на хора с увреждания тя посочи, че много от работодателите не са наясно с мерките и процедурите, предоставени от държавата. Василева смята, че трябва да има по-добра разяснителна кампания, която да помогне на работодателите да нямат притеснения при назначаване на хора с решения на ТЕЛК.
 
Като чуят за човек с ТЕЛК, повечето работодатели се притесняват. Изключително много хора са с ТЕЛК, но повечето от тях са работоспособни. Освен това мотивацията за работа при тези хора е по-голяма от тази на останалите служители, коментира експертът. И добави, че хора с ТЕЛК, според заболяването си и според спецификата на работа, могат най-често да получат реализация в най-различни сектори.
 
Внос на кадри от чужбина
 
В момента от пазара на труда излизат 100 човека, които биват заместени едва от 62-ма. България има сериозна демографската криза, която не трябва да пренебрегваме. Възможностите за намирането на хора са ограничени, а има голямо предлагане, смята Василева. Тя приветства привличането на кадри от трети страни, като от няколко години говори за целенасочен внос.

Взимат ли по-висока пенсия работещите пенсионери

Не можем да се справим с проблема без целенасочен внос от трети страни. Държавата трябва да създаде по-добри механизми и да е ясно на какво могат да разчитат работодателите, коментира експертът.
 
По отношение на това дали българският бизнес се е възползвал от наемането на украинци, Василева каза, че около 5000 граждани на Украйна са започнали работа. По думите ѝ това не е достатъчен ресурс на фона на търсенето.
 

istock
istock

Когато гражданите на друга държава бягат от война, е различно от това у нас да идват чужденци с цел търсене на работа. Не мисля, че украинците са достатъчен ресурс да се покрие недостигът на кадри, защото те са мотивирани да се завърнат в родината си, да подредят наново живота си, коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта.
 
Целта на привличането на повече хора на трудовия пазар може да стане само ако държавата създаде предпоставки за това. Мое предложение е, ако вместо данък общ доход, се направи система за бонус общ доход, т.е. за всеки един изработен наш лев държавата да ни дава още 50 ст., това неминуемо ще привлече неактивни хора в работоспособна възраст на българския пазар. коментира още Василева
 
Стимули за служителите 
 
Работодателите знаят, че ако изпуснат подготвените кадри, трудно могат да назначат нови. Те са изобретателни по какъв начин да ги задържат, за да могат да ги мотивират да останат, като например да дадат 13-а, дори и 14-а заплата в някои фирми. Предлагат се и различни модерни социални придобивки. Ако компаниите са добре печелещи, работещите се могат да бъдат стимулирани с бонуси, заяви Василева. Като пример тя посочи фирмите в ИТ сектора, аутсорсинга и производството.
 
По повод Европейската седмица по безопасност и здраве на работа Надя Василева каза, че според нея е най-важно е да се обучават работещите навреме и адекватно, за да не се стига до проблеми и инциденти на работното място.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg