Кандидатурата на българия за влизане в механизма ERM ІІ, така наречената „чакалня за еврозоната”, е приоритет номер едно във външната политика на България за следващите шест месеца. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на публична дискусия на посланика на Кралство Испания у нас Хорхе Фуентес, посветена на испанското председателство на Европейския съюз.

Пред журналисти Дянков отказа да уточни кога страната ни ще подаде заявление за включване в този механизъм. Наскоро премиерът обяви, че молбата за това ще подадем в края на този месец.

Междувременно президентът Георги Първанов обяви на дискусия, че кандидатстването ни за влизане в ERM ІІ не трябва да ни струва поставането на реалната икономика във фризера.

По време на изказването си Дянков припомни, че България е на първо място в Европейския съюз по фискална дисциплина.

Той очерта пет основни реформи, които трябва да проведе страната ни по отношение на вътрешната си политика. На първо място подобряване на работата с еврофондовете. Трябва да станем отличници и да бъдем номер едно по усвояването на еврофондове, коментира Симеон Дянков.

По отношение на другите реформи вицепремиерът посочи тази в приходните агенции – НАП и митниците, в системата на здравеопазването и образованието, както и реформа в държавната администрация и управлението на държавна собственост. За да бъдат стабилни публичните финанси на страната ни, е необходима реформа и в пенсионната система, уточни още Дянков.

От своя страна посланикът на Испания Хорхе Фуентес поздрави министъра на финансите Симеон Дянков за това, че България е сред страните, които устояват най-добре на икономическата криза. Страната ни може да разчита на подкрепата на Испания през следващите шест месеца, подчерта още той.