50 лв. глоба на място ще отнасят софиянци за хвърлен фас, неправилно паркиране в зелени площи и пр.

Досега инспекторите пишеха минималния фиш от 10 лв. при тези нарушения, но от общината се заканиха, че вече ще се налага само максималният размер. Това заедно с улеснената процедура според общинарите от ГЕРБ ще увеличи рязко събираемостта на глобите в общинския бюджет.

От "Московска" 33 не обясниха обаче защо софиянци ще си плащат по-съвестно фиша от 50 лв. вместо акта със същата сума например. Един от мотивите е, че санкциите ще се събират по-лесно, защото столицата вече има общинска полиция. По улиците на града, и то само по централните, дежурят по 15 общински полицаи.

В тазгодишния бюджет са заложени с 1.7 млн. лв. повече приходи от глоби и санкции спрямо м.г., въпреки че от години това е едно от перата в приходната част с най-голямо неизпълнение. От планираните за 2010 г. 4 млн. лв. са събрани едва 2.4 млн. лв.

1.308 млрд. лв. бюджет за тази година прие Столичният общински съвет, което е повече с 5.7 млн. лв. от първоначално планираната сума. Гласуването на столичния бюджет повтори вота на недоверие на правителството наскоро. Мнозинството от ГЕРБ бе подкрепено от двамата общински съветници от "Атака", а сините общинари от СДС и ДСБ, които са коалиционни партньори на ГЕРБ в София, се въздържаха.

Приемането на бюджета бе съпроводено с дълги дебати със силно предизборен привкус.

"И в този бюджет има кръстовища на два етажа, пак ще продаваме дела си в Общинска банка, пак ще строим приюти за кучета - записваме само проблемите, които не сме изпълнили. Освен това казваме, че през юни, ако има пари, ще дадем още 35 млн. лв. на транспорта - откъде ще ги вземем?", започна Христофор Христов. И отляво, и отдясно критикуваха бюджета за транспорта, за пълнене на дупки, бездомните кучета и мръсотията.

"Бюджетът е направен по сватбарски, на принципа и "ловец съм, и рибар съм", бе експертният коментар на Георги Кадиев (БСП). Той каза още, че с този бюджет "опозицията ще чака труповете на управляващите да изплуват на брега".

"Аз може да съм ловец, ама вие сте рибар", контрира Орлин Алексиев. Колежката му Малина Едрева уточни, че преди ГЕРБ в общината "нито един проблем не е бил решен".