54 % от заетите в официалната икономика във Варна имат сключен трудов договор. Този дял е най-нисък за цялата страна. За сравнение заетите с трудов договор в Североизточния район са 83.5 %. Това сочат резултатите от мащабно проучване за степента на информираност на работодателите и заетите лица относно действащата нормативна уредба в областта на трудовоосигурителните взаимотношения.

Проведената анкета е част от проект “Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й”. Той е финансиран от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Европейския социален фонд.

Проучването обхваща 28-те области в страната и дава резултати за шест планови района. Анкетирани са 6337 работодатели, работници, служители и синдикалисти. По-голямата част от тях са заети лица. Запитани са ангажирани основно в малките предприятия. Обхванати са 10 икономически отрасъла. Сред тях са производство на хранителни продукти, тютюневи изделия и напитки, гражданско строителство и изолации, хотелиерство и ресторантьорство и др.

Основни цел на проучването е да се установи степента на информираност на заетите и работодателите относно  нормативните уредби в областта на трудовоосигурителните отношения. Това посочи Олга Чугунска, експерт в отдел “Икономически анализи и политики” на Българската търговска-промишлена палата.

Според резултатите, които коментира специалистът, 12.7 % в Североизточния регион работят на граждански договор. Чугунска смята, че това заедно с липсата на трудови договори е нарушение на законодателството, защото това са заети лица в официалната икономика. Експертът е на мнение, че това е признак за посивяване на икономиката.

Най-голям дял сключени трудови договри от 98 % е отреден на Северозападния регион. Чугунска разкри, че секторите, в които основно се открива това нарушение са ресторантьорство и хотелиерство, гражданско строителство и изолации и производство на текстилни изделия и облекла. Според закона глобата, която се плаща от работодателя при установяване на липса на трудови договори на подчинените му, е в размер на 15 000 лева.

Резултатите от анкетата сочат, че сравнително голям процент от заетите в Североизточния район получават заплатите си частично, а 67 % получават пълното си възнаграждение.

Чугунска разкри, че по отношение на заплащанията за допълнителен и извънреден труд, негативните отговори варирарт за страната около 30-40 %. Най-високият дял от 46 % е в Североизточния район.

По отношение на размера на възнагражденията в страната проучването показва, че близо 47 % е над осигурителния праг, а 48 % е на осигурителния минимум.

Резултатите от анкетирането са сериозен сигнал за нарушения в трудовото законодателство, коментира Чугунска. Тя допълни, че проектът дава възможност за организиране на форуми и дискусионни срещи, чрез които да бъде повлияно на негативната тенденция. Важно е да се обърне внимание на информираността на хората за правата им, защото според проучването 40 % от тях имат проблем с това, посочи още експертът.