54% ще бъде субсидията за обновяването на панелка в столичния жк “Изток” по проект „Енергийно обновяване на българските домове”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР).

Това стана ясно вчера по време на подписването на първия договор в строителното министерство. Индикативната стойност на проекта за саниране на блока е 222 хил. лв., но тя може да падне, защото тепърва ще се провежда търг за избор на изпълнител.

По думите на домоуправителя на блока Иван Станков,

в зависимост от площта на имота

и дали има сменени дограми сметката на домакинствата ще излезе от 2000 до около 9300 лв. Предимството на въпросната сграда е, че на покрива й има антена на мобилен оператор и етажната собственост получава допълнителен доход, който ще бъде инвестиран в проекта. Така от спестения наем за съоръжението за последните години 12 от апартаментите ще получат вътрешна субсидия от по 4000 лв., а останалите 6 жилища с по-малка площ - по около 2000 лв.

“Ние се интересуваме от възможността за обновяване на кооперацията още от 2011 г.”, каза още домоуправителят. “Конкретната работа по подготовка на кандидатстването върви от февруари миналата година и през септември подадохме заявлението си”, поясни той. “Въпреки това убеждаването на съседите да се включим в проекта не стана много лесно, но когато се предлага нещо конкретно и се цитират точни цифри,

хората разбират ползата от обновяването,

допълни Станков.

Вече са подадени 161 заявления, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

“От тях 89 са одобрени и допустими за финансиране по тази програма, 12 са отхвърлените. В рамките на целия период на програмата изчислявахме, че можем да финансираме някъде 200 сгради, но половин година след началото на проекта вече имаме 161 заявления, посочи Лиляна Павлова. 21 от одобрените сгради имат и одобрен бюджет. Други 20 сгради ще бъдат одобрени в следващите седмици и месеци”, уточни министърът в оставка.

Павлова посочи като

положителен пример по програмата

решението на съсобственици от кооперация в кв. „Захарна фабрика” да платят дела за общите части на свой съсед, който няма възможност да го направи.

Николай Павунчев от Фонда за жилищно обновяване, управляван от Корпоративна търговска банка (КТБ), обясни, че се отпускат 2 вида кредити - на сдружението и на домакинствата.

“На сдруженията даваме заеми, ако те притежават някаква собственост или имат доходи от други източници, както в този случай с антената под наем”, добави той.

“Кредитите за обновяване по проекта на ОПРР са с много ниски лихви, вариращи от 4,51% до 6,51% със срок на изплащане от 9 години, до 2022 г., което е много по-ниско, отколкото на останалите финансови институции”, уточни Павунчев.

Той припомни, че заемополучателите по този проект не дължат никакви такси, комисиони за обслужване на сметките или за разплащанията, правени по реализацията на обновяването.